Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Barn skal få bedre koordinerte helsetjenester

Tre av fire barn mottar helsehjelp minst én gang i året – enten fra fastlegen eller spesialisthelsetjenesten. – En del av barna som blir henvist til sykehus i dag, bør behandles av fastlegen, sier leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marte Kvittum Tangen.

Jente ligger på benk og blir behandlet av to personer på sykehus

Foto: Morten Rakke/Sykehuset i Vestfold

– Hensikten med veilederne er å skape økt bevissthet og kunnskap, slik at flere barn kan bli behandlet av fastlegen, sier Marte Kvittum Tangen.

I noen områder av landet hadde 37 prosent av barna kontakt med spesialisthelsetjenesten mellom 2017 og 2024. I andre områder var andelen bare 28 prosent. Det viser det nye Helseatlas barn som er utarbeidet og publisert av Senter for klinisk dokumentasjon og evaluering (SKDE). Her slås det fast at forskjellene ikke kan forklares med ulik forekomst av sykdom.

Portrett av Marte Kvittum Tangen
Marte Kvittum Tangen

– Det finnes sikkert mange årsaker til de geografiske forskjellene, men mye handler nok om forventinger, tilgjengelighet og kultur. Noen fastleger opplever stort press for å henvise barna videre til barnelege på sykehus, mens andre behandler flere tilstander selv, sier Marte Kvittum Tangen.

Norsk forening for allmennmedisin og Norsk barnelegeforening har nå utarbeidet veiledere for fire av de vanligste tilstandene når barn blir henvist til barnelege. Det er forstoppelse, magesmerter, hodepine og ufrivillig vannlating. For alle tilstandene er det laget tre veiledere med tilpasset innhold; én til foreldre og barn, én til fastlegen og én til barnelegen. Da får alle parter vite hva som er omforent beste praksis for utredning av disse vanlige tilstandene.
– Hensikten er å skape økt bevissthet og kunnskap om disse tilstandene, slik at flere barn kan bli behandlet av fastlegen, sier Kvittum Tangen.

Hvis vi får en tydeligere arbeidsdeling mellom fastlegene og sykehuslegene, vil det komme pasientene til gode
Terje Rootwelt

Tiltaket får ros av administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, Terje Rootwelt. Han mener at samarbeidet mellom foreningene kan bidra til at pasientene får gode og bedre koordinerte helsetjenester.
– Ett av våre viktigste mål framover er å redusere uønsket variasjon i kvalitet og forbruk av helsetjenester, og da er vi avhengig av et tett og faglig samarbeid mellom fastlegene og legene i spesialisthelsetjenesten, sier Rootwelt.

Portrett av Terje Rootwelt
Terje Rootwelt

– Hvis vi får en tydeligere arbeidsdeling mellom fastlegene og sykehuslegene, og spesielt på områder hvor vi vet at det er ulik praksis, vil det komme pasientene til gode. Da kan vi redusere ventetidene våre ytterligere, vi kan gi enda bedre hjelp til de pasientene som trenger spesialisthelsetjenesten aller mest, og vi kan samtidig legge til rette for at alle barn får utredning og behandling i tråd med beste praksis, sier Rootwelt.

I Norge er det i underkant av 1,2 millioner barn (0–18 år). Hvert år mottar over 860 000 av dem helsehjelp i somatisk spesialisthelsetjeneste eller av fastlege. Samlet har disse barna 3,3 millioner konsultasjoner hvert år. 

Gutt og jente sitter i sykehusseng og blir behandlet av barnesykepleier

Foto: GT/Nordlandssykehuset

Noen fastleger opplever stort press for å henvise barna videre til barnelege på sykehus, mens andre behandler flere tilstander selv.
Sist oppdatert 16.07.2025