Inspirasjon fra region Midtjylland

Både «metallprosjektet», «tekstilprosjektet» og «operasjonsprosjektet» imponerte da norske representanter fra helseregionene besøkte Danmark.

Publisert 20.09.2024
Sist oppdatert 14.05.2025
En gruppe mennesker som holder en boks

Foto: Privat

F.v.: Lars Bo Østergaard Hansen, Pia Uhre Trulsen, Brita Mauritzen Næss og Signe Hveem.

Region Midtjylland i Danmark har arbeidet med overgang til flergangsutstyr siden 2021, og Sykehusinnkjøp, Helse Sør-Øst og Helse Vest dro på studiebesøk og lot seg særlig inspirere av «metallprosjektet» Metalprojektet - Center for Bæredygtige Hospitaler, «tekstilprosjektet» Tekstilprojektet - Center for Bæredygtige Hospitaler og «operasjonsprosjektet» Bæredygtige Operationer - Center for Bæredygtige Hospitaler.

Fødeavdelingen i Århus har skiftet ut 25 650 årlige engangs-sutursett med 350 flergangs-sutursett. Sutursettet består av instrumenter i metall. Det er bedre kvalitet på flergangssutursettene og medarbeidere har vært godt fornøyde med skiftet.

Mindre CO2-utslipp

Beregninger viser 90 prosent mindre CO2-utslipp hver gang det benyttes et flergangsinstrument fremfor et engangsinstrument. Flergangssutursett er dyrere i innkjøp, men kostnadsanalyse viser at det er en økonomisk besparelse etter 1–3 års bruk. Tiltaket har ført til en 2-4 prosent økning i sterilsentralen. En stor fordel med tiltaket er også at forsyningssikkerheten er forbedret.

I tekstilprosjektet har danskene sett på om ulike engangs-tøyprodukt brukt i operasjon kan erstattes med flergangsutstyr. For innføring av flergangsvarmejakker er det forventet en reduksjon i CO2-utslipp på 70 prosent. For tepper er det forventet 60 prosent reduksjon i utslipp, og for operasjonsluer er det forventet 20 prosent reduksjon.  

Lokale forskjeller

I «operasjonsprosjektet» ble rutiner for usementert hofteoperasjon gjennomgått i alle sykehusene i regionen med tanke på bruk av engangsutstyr og CO2-utslipp. Gjennomgangen viste store lokale forskjeller på hvilket utstyr som benyttes, blant annet var det 50 prosent forskjell i CO2-utslipp mellom Horsens og Silkeborg

For mer inspirasjon fra Region Midtjylland Projekter i centeret - Center for Bæredygtige Hospitaler